Brun eller svart?

På birmor kallas den svarta färgen för brun eftersom maskanlaget bleker den svarta färgen till en brun nyans

Alla birmor, oavsett färg och mönster ska vara väldigt blek äggskalstonad med lätt inslag av kattens maskfärg. Ryggen är golden/beige i  alla färgvarianter

Diluterade färger

Blå - dilution på svart

Lila - dilution på svart + chokladanlag

Creme - dilution på rött

Kortfattad färggenetik

Det finns egentligen bara två färger hos katten som är grund till alla andra färger, rött och svart. Färgerna är bundna till X-kromosomen. En hona (som har kromosomuppsättning XX) kan därför ha svart på båda kromosomerna, rött på båda eller ena svart och andra röd då den blir sköldpadda. En hane (kromosomuppsättning XY) har bara en X-kromosom och kan därför bara vara antingen röd eller svart.


Dilution

Blått, lila och creme är diluterade färger av svart och rött. Dilution är en recessiv gen, så för att vara t.ex. blå så måste en katt ha två gener för dilution. Det innebär att båda föräldrarna måste bära på anlaget för att chansen ska finnas att avkomman blir blå. Likväl kan en svart katt bära på dilution, dvs. ha en gen för det, men den är trots det svart. Den har en 50% chans att föra vidare dilution till sina avkommor.


Chokladgenen

Choklad är också en recessiv gen, så en katt måst ha två gener för det för att det skall synas. Choklad är resultatet av en mutation som reducerar svart pigment till brunt.


Lila

För att en katt skall bli lila måste den ha två gener för dilution och två gener för choklad. En lila katt är med andra ord både blå och choklad samtidigt och det är det som blir den lila färgen.


Tabbymönstret

Tabbymönstret är dominant. Det räcker med andra ord att en av föräldrarna ger anlaget vidare för att avkomman ska få tabbymönstret. När birmorna i sin mask är agouti eller ”randiga” som man också kallar dem så heter det tabby. Det ger en kraftig effekt av ett randmönster. Ett kännetecken är ett M-märke i pannan samt tummavtryck på öronen. Vi använder beteckningen 21 som står för ospecificerad teckning eftersom det på birman är svårt att säga vilken typ av mönster katten "döljer" under den vita pälsen.


Maskanlaget

Maskanlaget är också recessivt. För att det skall bli maskade ungar måste båda föräldrarna bära på anlaget. Det är bland annat därför man sällan ser maskade birmakorsningar

 

Anlag

Recessiva gener kan i teorin hänga med hur länge som helst. Det är alltid en 50% chans för en heterozygot förälder att föra vidare genen, och en homozygot katt för anlaget för det vidare med 100% säkerhet. Såklart blir chansen i princip mindre för varje generation som går.


Tillåtna färgvarianter så här långt i Sverak och Fifé

Färg

EMS kod

Brun/Blå/Choklad/Lila/Röd/Cream maskad

SBI n/a/b/c/d/e

Brun/Blå/Choklad/Lilas köldpaddsmaskad

SBI f/g/h/j

Brun/Blå/Choklad/Lila/Röd/Cream  tabbymaskad

SBI n/a/b/c/d/e 21

Brun/Blå/Choklad/Lila sköldpaddstabbymaskad

SBI f/g/h/j 21

Homozygot - när de båda anlagsparen är lika

Heterozygot - när de båda anlagsparen är olika

Dilution är ut utspädning av en grundfärg. Man säger t.ex. att blått är en dilution av brunt, d.v.s. en utspädningsfärg

Recessivt anlag - döljs helt av ett dominant anlag. Det visar sig då det förekommer genom att djuret har ärvt samma anlag från båda föräldrarna

Fenotyp- anlag som katten visar

Genotyp - anlag som katten bär på men som den inte visar

S*Fjällsippans ©