Fakta »

Första birman köptes 27:e juni 2003

Stamnamn bekräftades och registrerades i augusti 2005

Premiärkullen föddes 18:e augusti 2005. Min andra birma  och hona kommer ur den kullen.

Min första hane och tredje birma hämtades hem den 15:e december 2005

Uppfödningen

Hur det hela började... första birman

Min första birma fick jag hem 27:e juni 2003. Jag hade hela våren gått i planer att skaffa katt och tittat runt på olika raser och uppfödare. Jag hade dock tänkt vänta till hösten. Men så såg jag annonsen i tidningen på birmakattungar. Samma dag bokade jag en tabbymaskad birma som uppfödaren trodde eventuellt kunde vara blå. Dagen efter hälsade jag på och bestämde mig helt och hållet för tjejen som hette Mimsa. Jag var mer sugen på hennes brunmaskade syster, men den var redan bokad. Ett par veckor senare hämtade jag hem min tjej, som visade sig vara bruntabby och inte blå. Jag hade lite problem med att finna ett eget namn på stårssan men fastnade slutligen för Félara som är inspirerat av Mercedes Lackey och Robert Jordan, två fantasyförfattare.


Uppfödning

Redan från början funderade jag på att ta i alla fall en kull efter Mimsa men var väldigt ny på hela raskattsgrejen. Jag blodgruppstestade henne i november 2004. När hon började närma sig 2-års åldern anmälde jag henne till hennes första utställning för att få en bedömning och se om hon höll rent typmässigt att avla på. Hon klarade sig över mina förväntningar och en go och erfaren hane hade jag dessutom lyckats få tag i. Inte alls så långt hemifrån heller. Så mina drömmar hade blivit en realitet.

I och med att allt egentligen var klart för kattungar bestämde jag mig även för att skicka in en stamnamsansökan. Olika stamnamn har jag funderat på mer eller mindre seriöst på sedan jag skaffade min Félara. Så det kändes som det var dags att ta steget. Att ha stamnamn redan från första kullen hade jag egentligen bestämt mig för tidigare. Även om det kanske inte blir så många eller tätt emellan dem. Samma vecka som Félara åkte på dejt hos den brunmaskade hanen CH S*Forever Yours Bamse skickade jag in min ansökan. I augusti 2005 registrerades stamnamnet S*Fjällsippans i mitt namn. Premiärkullen föddes 18:e augusti 2005. Ur den kullen kommer min blåmaskade hona S*Fjällsippans Lovis.

 

Första avelshanen

Under hösten 2005 började jag också sökandet efter en framtida avelshane med resultat i att den lilatabbymaskade skönheten S*Heartbeat's Elliot hämtades i Östersund av mina föräldrar den 15:e december. Jag är väldigt glad att han blev min.  Jag hade sett annonsen ute under hösten och varit sugen men tyckte inte att det riktigt var läge att skaffa en till katt. Till slut ringde jag. Han hade då hunnit bli 5 månader och jag var lite fundersam om jag skulle ta honom eller inte. Han har hunnit med en del för att vara så ung ändå. Han blev såld till Oslo först men den kvinnan ångrade sig. Men jag har aldrig ångrat mig. Han blev pappa till de fina kullar innan han kastrerades sommaren 2007. Den 3:e maj 2007 födde Mimsa sin andra och sista kull innan sin sterilisering. Det blev fyra fina ungar med S*Heartbeat's Elliot som far. Den 11 september samma år blev han också far till sin andra och sista kull med S*Fjällsippans Lovis. Ur den kullen valde jag att behålla S*Fjällsippans Odette, en blåmaskad hona med sin pappas underbara päls. Jag ville gärna spara efter Elliot i min uppfödning. Sedan när Mimsa somnade in den 13:e november så kändes det naturligt att behålla Odette hos mig.

 

S*Fjällsippans ©