Leva med Helig Birma 

Hur är det nu att leva med en eller flera heliga birmor? Av många beskrivs birman som en lagom katt. Men vad säger egentligen det? Det är svårt att säga något generellt eftersom de alla är individer. men en sak kan jag lova, du kommer aldrig vara ensam om du skaffar en birma. Jag hoppas du inte är blyg för din birma kommer vara med dig överallt. Är du på toa eller i duschen får du vänja dig vid att ha dörren öppen. För birman finns det finns inget värre än en stängd dörr. Det blir ett ihärdigt krafsande och olyckligt pipande om du stänger ut din birma. Men du ska inte tro att birman blir nöjd med att få följa med in. Nej, så enkelt är det så klart inte. Dörren ska vara öppen för att birman ska vara nöjd. Inget annat funkar.

Som birmaägare får du också lära dig att försiktigt sondera terrängen med fötterna framför dig om du bär på något stort och skrymmande som tex. matvarukassar eller tvättkorgen. Katterna har en fenomenal förmåga att svassa runt benen när husse eller matte inte har fri sikt - och ändå har de mage att se förnärmade ut när en oanade husse/matte råkar putta iväg sin svassande katt eller kliva på dem. Det är bara att acceptera och förlika sig med tanken att birman alltid kommer vara med dig, vare sig de är till hinders eller ej. Men de verkar föredra till hinders. Deras sociala och nyfikna sida sätter dem alltid mitt i smeten om man säger så.

Temperament

Birman sägs vara lugnare än andra kattraser och markbunden, dvs. gärna håller sig på golvnivå och inte hittar på några större bus. Ja, till viss del stämmer detta men att tro att birman bara är en soffpotatis ja då har man helt fel ute. I jämförelse med extremt aktiva raser, ja då är birman dess motsats. Men nog busar mina birmor så man undrar vem som släppt in den där apflocken i huset och nog har ett och ett annat klösträd fällts i de värsta räderna.

De har samma behov av lek och sysselsättning som andra katter. Men de kanske inte hänger i gardiner eller river ner blomkrukor och prydnadsföremål när de är i bustagen.

Birman och familjen

En del birmor väljer att binda sig mer till en person medan andra älskar alla.

Jag har båda typerna. Flara är helt och hållet min katt, inga andra människor är av minsta intresse för denna dam. Hon föredrar att sova och hålla sig på mitt rum när jag inte är hemma hellre än att umgås med den övriga familjen. Min hane Arnljot har inga sådana preferenser. Han vill vara där det händer något och dyker alltid upp under fötterna på den som gör något i huset. Han föredrar ingen person framför någon annan utan söker bara uppmärksamhet och att ha en tass med i allt.

S*Fjällsippans ©