Gröna ägg & genetiken bakom

Gröna ägg & genetiken bakom

I korthet…

När brun beläggning täcker blått äggskal, framstår ägget som grönt. Om den bruna beläggning är väldigt mörk ser ägget olivfärgat ut. 


Ägg är generellt mörkast i början av en värpperiod. I en aktiv värpperiod där hönan lägger ägg mer regelbundet används mer av hennes ”färg” upp och äggen blir blekare. Äldre hönor skapar också mindre pigment, men deras genetiska material förblir oförändrat.


Brun pigmentering

Brun äggfärg kontrolleras av 14 gener med varierande form av brun pigmentering och nedärvning. Den bruna äggfärgen är en beläggning som läggs på under de sista timmarna i hönans livmoder. Det bruna pigmentet är protoporphyrin, som kommer från hemoglobin.


Eftersom det bruna pigmentet inte är en del av skalet, utan är mer som som färg på ytan, kan det faktiskt skrapas eller tvättas av. Det kan också bli skadat och skrapat i samband med värpningen. T.ex. kan material i redet skrapa ytan medan det fortfarande är ”blött”.



Blått äggskal

Blå äggfärg orsakas av en dominant gen. Blå äggskal innehåller oocyanin (därav den genetiska symbolen O) vilket är en biprodukt från kroppens produktion av galla. 


Det blå pigmentet är inte en beläggning som den bruna äggfärgen utan går igenom hela skalet. Alltså är blåfärgade skal också blå på insidan.