Matägg eller avelsägg?

Matägg eller avelsägg?

Förutom att ett avelsägg generellt är någonstans mellan 450 - 750% dyrare än ett matägg - vad är egentligen skillnaden?Priset

Jag tar för närvarande 4 SEK per ägg. Skillnaden mellan avelsägg och matägg för mig har framförallt med porto och packning att göra. Det vill säga, hämtar du äggen själv, är det samma pris som gäller. Den väsentliga - och viktiga - skillnaden

Skillnaden för mig mellan matägg och avelsägg är föräldradjuren. Säljer jag ägg som avelsägg går jag som uppfödare i garant för att föräldradjuren har gått rasrent. De har även visat önskade egenskaper och är friska och trevliga individer. Äggen har också hanterats med särskild aktsamhet så länge de varit i min vård.


Säljer jag matägg kan det innebära att mina fjäderfän går fritt och blandat. Det kan betyda att fåglar med mindre lämpliga produktionsegenskaper eller genetiska drag går tillsammans med mina avelsdjur. Det är också möjligt att de går blandat med andra raser. Eller bara är inne i en viloperiod där äggkvalité inte riktigt är upp till kläckstandard för tillfället. 


Skulle du ändå välja att kläcka från mina matägg så reserverar jag mig för att gå i god för deras kvalité och rasrenhet. Jag kommer inte gå i garant för dem och tar starkt avstånd från att de är av stambokskvalité.


Ergo: Önskar du kläcka från mina ägg behöver du fråga efter avelsägg!