Rasens kännetecken

Rasens kännetecken

Silverudds Blå är en lättare värpras som har svart som grundfärg på fjäderdräkten. 


Svart, blå och spättad är samma fjäderdräktsfärg förutom en blekningsgen.


En svart fågel är genetiskt bl/bl som ger svarta fjädrar.


En blå höna, eller tupp, är genetiskt Bl/bl vilket ger blå fjädrar med svart kant.


Övriga möjliga varianter är Bl/Bl som ger färgvarianten spättad, en i huvudsak vit fjäderdräkt med svarta och blå fjädrar i fjäderskruden.


Framförallt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar. Generna för kragfärg är könsbundna och sitter på könskromosom X. Här är silver dominant över guld. En tupp kan ha båda anlagen (en av varje) och då blir färgen en kombination: silver med gul anstrykning.

 

Det förekommer också enskilda inslag av röda fjädrar i fjäderdräkten.


Ben och näbb är grön- eller gråtonade. Det varierande utseendet beror på om djuret har gul eller vit grundfärg inunder. Både näbbar och fötter kan ha mörkare/ljusare pigmentering och fläckar. Det förekommer framförallt på spättade individer.


Ögonen är bruna.

typ

antal ägg

äggfärg

äggvikt

vuxenvikt

värpras

250 / år

gröna

55-65 g

höna ca 1,5 kg

tupp ca 2,5 kg

Ringstorlek

Ringstorlek för vuxen Silveruds Blå är 16 mm för höna och 18 mm för tupp.


Runt 6-8 veckor är det dags att för fasta fotringar - om det är önskvärt. Efter det är det försent med fasta ringar. Men exakt när det är rätt för enskilda djur kan variera.


På tupparna behöver man sedan också säkerställa vid ca 3 till 5-månaders ålder att fotringen hamnar ovanför tuppens sporre. Lyckas man inte med det behöver man klippa av ringen innan den blir till besvär för tuppen!