Raser jag haft

RASER jag haft

men inte längre håller

Eksjöhöna

Jag fick avelsägg vid påsk 2021, från en stamboksbesättning utanför Eksjö i Småland.

Det kläcktes 4 hönor som alla var i gång och värper vid 6 månaders ålder (23-24 veckor gamla).


Jag har haft lite otur med tuppar av Eksjö, så när jag inte kunde få avelsägg från samma uppfödare våren 2022 valde jag att pausa rasen och låta mina befintliga hönor flytta till en stamboksbesättning här i Jämtland.

Queen Silvia

Silver

En väldigt estetisk tilltalande höna. Jag blev sugen att gå med i projektet som Svenska kulturhönsföreningen håller i. För att rädda denna vackra ras. Oerhört häftiga då de kläcks som små måsungar och växer upp till så otroligt vackra djur.


Efter en del kommunikation under 2020 slog jag slag i saken 2021 och anförskaffade avelsägg. 

QS är en oerhört atletiskt, äventyrlig och vaken ras. Tyvärr visade de sig inte fungera i mitt nuvarande sätt att hålla höns. Jag förlorade många kycklingar under uppväxten då jag inte var fullt bered på hur agressivt dominansbeteende en del tuppkycklingar skulle uppvisa. Jag fick ta bort många kycklingar som hysteriskt försökt ta sig undan aggresiva dominasbeteenden och därmed skadats till den grad att det inte var realistiskt att de skulle återhämta sig. Dessutom fick jag ta bort en hel del upprorsmakare för att få ner lugnet i gruppen igen. I slutänden gick jag från 16 kläckta kycklingar till att ha 5 överlevande hönor och 1 sparad tupp. De fick flyttade härifrån september 2021. Då jag slutligen kommit till slutsatsen att de behövde andra förutsättningar än vad jag kunde erbjuda.

Höna


nr 518

Queen Silvia i färg silver

kläckt ur ägg från Stefan Krassman


Tupp