Kycklinguppfödning

Kycklinguppfödning

Första tiden

Den första tiden bor mina kycklingar inne med mig. De bor i en större kaninbur som är inköpt enkomt för detta syfte. Detta för att kunna garantera jämnare värme och att de första tiden bor dragfritt. Det underlättar också den första levnadstidens dagliga inspektion av deras kloak. Det är viktigt att hålla koll och säkerställa att magen är i ordning och att det inte sker något stopp eller blockering av kloaken. Men jag tycker också att det är viktigt med tidig socialisering och daglig hantering.


Underlag

Som underlag deras första tid har jag sandlådesand. Själv upplever jag det som lättstädat och luktar inte allt för illa. Såklart beror detta också lite på hur många kycklingar man har inne samtidigt.


Värmekälla och mathållning

Kycklingarna värmekälla inomhus är värmetak, specifikt för kycklingar! De äter startfoder i en liten automat, och får också vatten via liten vattenautomat som jag byter ut mot en liten vattenautomat med nipplar så snart de fattat hur den funkar. De får också testa enklare andra födokällor efter ca: en vecka. Här har undulatfrön, ris och cantaloupemelon varit favoriter!


Utflytt

När kycklingarna börjar få fjädrar och börjar visa tecken att buren börjar bli för liten för deras undersökandelusta - får de flytta ut i hönshuset och en egen avdelning. I samband med det byter jag värmekälla från värmetak till värmelampa. Det sker vid ca: 2 veckors ålder. Kycklingarna byter också underlagsströ då.


De får med sand - men i liten balja för fjäderhygien.


Utveckling

Runt 2 veckor börjar kunna ana tuppar på SB, jag upplevt det senare på blomme - och har ingen susning på t.ex. silke. Vid 3 veckor är det tydliga gossar. Därefter blir skillnaden bara allt mer tydlig i såväl färg som storlek på kam och stör. Dock med skillnaden att hos mig har de spättade djuren får färg och storlek tidigare än de blå. Jag har haft spättade hönor som börjar utveckla stör vid 9-veckor. Alltså innan det sedvanliga "vid värpstart" som annars är allmän måttstock.


Kycklingarna lär varandra. Vid en större grupp är det lättare att få dem t.ex. att lära sig dricka via nipplar. Samtidigt är det än viktigare att se till att de är van hantering så de inte triggar varandra i "det här är farligt".


De börjar flaxa och bli mer upptäckande efter första veckan. Vid två veckor flaxar de upp på buren och burdörren. Runt 3-4 veckor har mina börjat upptäcka sittpinnarna. Men det är först vid 5-6 veckor några regelbundet söker sig till dem - och det är inte alla som gör det. Enligt min erfarnhet är Silverudds Blå en väldigt flygskicklig ras. De små har inga problem med nivåskillnader. Men blomme är snabbare och tuffare att undersöka tidigare.

Ringmärkning - fasta fotringar

Runt 6-8 veckor är det dags att för fasta fotringar - om det är önskvärt. Efter det är det försent med fasta ringar. Men exakt när det är rätt för enskilda djur kan variera.


Jag har större variation i vilken ringstorlek som behövs till blomme. Jag prövar mig fortfarande fram där. 


Ringstorlek Silverudds Blå

16 mm höna

18 mm tupp


Ringstorlek Skånsk Blommehöna

18 mm - 20 mm höna & tupp

Vingmärkning - fasta vingmärken

Vingmärkning är ett annat alternativ för permanent märkning. Jag använder Jiffy, vingband, från Pinnion Hatch från USA när jag vingmärker. Men föredrar i första hand att använda metoden med fasta fotringar.