Kycklinguppfödning
Fjällsippans Helig Birma & Silverudds Blå

Kycklinguppfödning

Miljö

Jag maskinkläcker enbart i dagsläget. Den första tiden bor mina kycklingar inne med mig. De bor i en större kaninbur som är inköpt enkomt för detta syfte. Detta för att kunna garantera jämnare värme, dragfritt och underlätta inspektion av deras kloak för att säkerställa att magen är i ordning och att det inte sker något stopp där. Men också för tidig socialisering och hantering.


Som underlag har jag använt sandlådesand och senare komplementerat med halm med gott resultat och till kycklingarnas förtjusning. Själv upplever jag det som lättstädat och luktar inte allt för illa. Såklart beror detta också lite på hur många kycklingar man har inne samtidigt.


De får värme från värmetak för kycklingar. De äter startfoder för kycklingar i en liten automat, och får ocksåvatten via en liten vattenautomat. Vatten får jag byta oooofta. De grisar ned vattnet duktig emellan varven. De får också testa enklare andra födokällor efter ca: en vecka. Här har undulatfrön, ris och cantaloupemelon varit favoriter!


När de börjar få fjädrar och börjar visa tecken att buren börjar bli för liten får de flytta ut i hönshusets mindre avdelningen och byter värmekälla från värmetak till värmelampa. Som tidigast sker detta vid 2 veckor. De byter också underlagsströ då. De får med sand - men i liten balja för sandbalning och fjäderhygien.


Utveckling

Runt 2 veckor börjar kunna ana tuppar. Vid 3 veckor är det tydliga gossar. Därefter blir skillnaden bara allt mer tydlig i såväl färg som storlek på kam och stör. Dock med skillnaden att de spättade djuren får färg och storlek tidigare än de blå. Jag har haft spättade hönor som börjar utveckla stör vid 9-veckor. Alltså innan det sedvanliga "vid värpstart" som annars är allmän måttstock.


Kycklingarna lär varandra. Vid en större grupp är det lättare att få dem att lära sig dricka via nipplar. Samtidigt är det än viktare att se till att de är van hantering så de inte triggar varandra i "det här är farligt".


De börjar flaxa och bli mer upptäckande efter första veckan. Vid två veckor flaxar de upp på buren och burdörren. Runt 3-4 veckor har mina börjat upptäcka sittpinnarna. Men det är försdt vid 5-6 veckor några regelbundet söker sig till dem - och det är inte alla som gör det. Enligt min erfarnhet är Silverudds Blå en väldigt flygskicklig ras. De små har inga problem med nivåskillnader.


Runt 6-8 veckor blir de ringmärkta med fasta fotringar. 16 mm för hönor och 20 mm för tuppar. Mina djur är år 2020 märkta med SRFs fasta årsring. Detta för att underlätta möjligheten att spåra och registrera mina djur i stambok vid eventuell försäljning. Vilka nummer jag har fått har varit högst slumpmässigt, även om de är i nummerföljd utifrån ringstorlek från beställningstillfället.

COPYRIGHT © ALL RIGHTS RESERVED